210 6618028

Άρθρο: Θάλασσα και Σκύλος

Το καλοκαίρι ήρθε και οι παραλίες αρχίζουν να γεμίζουν με κόσμο. Ένα μεγάλο ερώτημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι:


Μπορεί ο σκύλος μας να έρχεται μαζί στην θάλασσα το καλοκαίρι;


Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ΝΑΙ αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες που θα τις διαβάσετε στην συνέχεια του άρθρου.

Νόμοι:

Σκύλος και μπάνιο στην θάλασσα.

 Σύμφωνα με το άρθρο 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα- και το άρθρο 91 παράγραφος 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά- το «λουτρό» των σκύλων στη θάλασσα ΔΕΝ επιτρέπεται.
Ωστόσο, εγκύκλιος του 2006 διευκρινίζει πως η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για απομακρυσμένες ή ερημικές παραλίες, χωρίς ή με λίγους λουόμενους. Είναι προφανές πως εφόσον δεν πρόκειται για οργανωμένη πλαζ ή για κάποια παραλία γεμάτη κόσμο, οι σκύλοι και οι συνοδοί τους μπορούν να απολαμβάνουν μαζί το μπάνιο τους και το ατελείωτο σκυλο-παιχνίδι στο νερό.

Τα σκυλιά πρέπει να συνοδεύονται και οι συνοδοί τους να έχουν μαζί και το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.

Σκύλος στην παραλία.

Ο νόμος 4235/2014 (Α’ 32), που αποτελεί τροποποίηση του 4039/2012, για τα ζώα συντροφιάς αναφέρει σαφώς ότι επιτρέπεται η παρουσία τους οπουδήποτε, αρκεί να είναι ελεγχόμενα από τον συνοδό τους, να κυκλοφορούν με λουρί και να υπάρχει διαθέσιμο το βιβλιάριο υγείας τους (ή το διαβατήριο) για κάθε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.

Όσον αφορά στο θέμα της παραλίας, ο περίπατος επιτρέπεται γενικώς, με την προϋπόθεση ότι ο σκύλος συνοδεύεται και ο ιδιοκτήτης έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας.

Όλα αυτά συνοψίζονται με μια φράση στο να μην αποτελεί το σκυλί κίνδυνο για κανέναν στην παραλία.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν την ευθύνη σε ό,τι αφορά την παρουσία σκύλων στη θάλασσα, τα λιμάνια και τις χερσαίες ζώνες λιμένων.
Για την παραλία, την ξηρά, δηλαδή, την ευθύνη έχει η αστυνομία.

Σε γενικές γραμμές, αν θέλουμε να πάρουμε τον σκύλο μας στην παραλία, καλό είναι να επιλέξουμε μια ερημική παραλία που υποθέτουμε ότι δεν θα έχει πολύ κόσμο.

Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται η παρουσία σκύλων στην παραλία, τηρουμένων και πάλι των ίδιων προϋποθέσεων: να φορούν λουρί, να έχουν βιβλιάριο που πιστοποιεί πως είναι εμβολιασμένοι και, προφανώς, να τους επιτηρούν οι άνθρωποι που τους συνοδεύουν.

Αν θελήσουμε όμως να πάρουμε τον σκύλο μας στην θάλασσα και υπάρχουν άλλοι λουόμενοι κοντά μας, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι υπόλοιποι λουόμενοι συμφωνούν να κολυμπήσει ο σκύλος μας.

Χρήσιμα πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν πάμε με τον σκύλο μας στην παραλία:

– Ο σκύλος θα πρέπει να είναι δεμένος σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη του και όχι ελεύθερος, ενοχλώντας τους υπόλοιπους λουόμενους.

– Πηγαίνουμε στην παραλία ώρες που ο ήλιος δεν είναι επικίνδυνος. Ο σκύλος μας κουράζεται περισσότερο στην άμμο και ζεσταίνεται πολύ περισσότερο από εμάς τις θερμές ώρες της ημέρας. Είναι απαραίτητο να του εξασφαλίζουμε δροσερό νερό συνεχώς και σκιά για να ξεκουράζεται.

– Προσέχουμε τον σκύλο μας ώστε να μην πίνει θαλασσινό νερό, φάει την άμμο ή φύκια ή τυχόν νεκρά ψάρια, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την υγεία του.

– Φροντίζουμε ανά τακτά διαστήματα την ανάγκη του, που θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο χώρο. Οι σκύλοι (αντίθετα με τους ανθρώπους) δεν ουρούν μέσα στο νερό, οπότε εμείς πρέπει να μεριμνήσουμε αυτό να γίνει με τον σωστό τρόπο. Η θάλασσα αποτελεί «αφιλόξενο» περιβάλλον για να ουρήσει κάποιος σκύλος ενώ κολυμπάει. Η ούρηση πέρα από φυσική ανάγκη αποτελεί μέσο «μαρκαρίσματος» και συνήθως γίνεται με μια χαρακτηριστική στάση η οποία την εξυπηρετεί. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απομακρύνει άμεσα τα περιττώματα του σκύλου, σε περίπτωση που αυτός αφοδεύσει στην παραλία.

Ξεπλένουμε τον σκύλο μετά το κολύμπι.

– Τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι ότι: Δεν κολυμπάνε όλοι! Αν ένας σκύλος δεν θέλει να μπει στο νερό, δεν τον πιέζουμε και δεν τον βάζουμε με το ζόρι. Ο σκύλος που κολυμπά στη θάλασσα θα πρέπει να συνοδεύεται από τον κηδεμόνα και να βρίσκεται πάντα υπό την επίβλεψή του.