210 6618028

Άρθρο: Σκύλος & Χιόνι

dog and kid

Σκύλος και Χιόνι

Είναι καλό να πηγαίνεις βόλτα το σκύλο στο χιόνι; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα σας.


Κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες

H ανεκτικότητα των σκύλων στις χαμηλές θερμοκρασίες εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζουν και τη ράτσα (ή τις ράτσες, αν πρόκειται για ημίαιμα).

Αν το σκυλάκι μας είναι χάσκι, ποιμενικός, λυκόσκυλο ή Αγίου Βερνάρδου, δεν χρειάζεται φυσικά να ανησυχούμε μήπως κρυώνει, καθώς αυτές οι ράτσες είναι φτιαγμένες, για να αντέχουν στο κρύο και τις αντίξοες συνθήκες χάρη στα στρώματα λίπους και τριχώματος που διαθέτουν.

Αν, όμως, το σκυλάκι μας είναι μικρόσωμο ή έχει κοντή τρίχα, θα πρέπει να προσέξουμε μήπως πάθει υποθερμία μένοντας πολύ ώρα σε συνθήκες πολικού ψύχους υπό το μηδέν. Το ίδιο ισχύει και για ηλικιωμένα ή επιβαρυμένα με κάποιο πρόβλημα υγείας σκυλάκια. 
Τα ρούχα για σκύλους, τα μπουφάν και τα πουλόβερ είναι η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση. Θα τα κρατήσουν ζεστά, ώστε να μπορούν να παίξουν ανενόχλητα.

Σκύλος και πάγος

Ο πάγος είναι ο χειρότερος εχθρός για τους σκύλους. Τα πατουσάκια των σκύλων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, ενώ είναι υπεύθυνα και για τη θερμική ισορροπία των ζώων. Συνεπώς, πρέπει να αποφεύγετε να πατήσει ο σκύλος απευθείας πάνω στον πάγο, καθώς μπορεί εύκολα να πάθει υποθερμία αλλά και εγκαύματα στα μαλακά και απροστάτευτα «μαξιλαράκια» στις πατούσες του. 

Το παγωμένο έδαφος είναι πολύ ολισθηρό. Τα πολύ μακριά νύχια του σκύλου δεν βοηθούν την ισορροπία του σ’ ένα τέτοιο έδαφος, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε κόψει τα νύχια του με ειδικό νυχοκόπτη για να είναι ομαλότερη η τριβή με το παγωμένο έδαφος. Επίσης, υπάρχουν κάποια ειδικά υποδήματα σκύλων τα οποία μονώνουν περισσότερο τα πόδια και τα προστατεύουν από τοξικές ουσίες που έχουν ‘δεσμευθεί’ σε μπάλες πάγου, οι οποίες ενδεχομένως ‘κολλούν’ στα πόδια.

Πόση ώρα πρέπει να μένει έξω

Γενικά, φροντήστε να μη μένει για πολύ ώρα ο σκύλος στο κρύο. Αυτό γιατί είναι ευάλωτος στην υποθερμία και τα κρυοπαγήματα.

Για υγιείς μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους σκύλους η βόλτα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά, σε θερμοκρασίες έως -6 βαθμών Κελσίου.
Τα μικρόσωμα πρέπει να περιορίζονται σε βόλτες έως 20 λεπτών.

Κανείς σκύλος δεν πρέπει να βγαίνει για βόλτα, σε θερμοκρασίες -17 βαθμών Κελσίου και κάτω.

Ρόλο παίζουν και η ηλικία του ζώου σας, μαζί με την κατάσταση της υγείας του. Τα κουτάβια και οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο, γιατί δεν μπορούν να ρυθμίσουν καλά τη θερμοκρασία του σώματος.

Πώς ο σκύλος σε ενημερώνει πως δεν αντέχει άλλο το κρύο

Η αντοχή στο κρύο αλλάζει από ράτσα σε ράτσα (οι ράτσες, αν είναι ημίαιμος ο σκύλος σας). Για να καταλάβετε οτι ο σκύλος σας θέλει να γυρίσει στο σπίτι, πρέπει να παρατηρήσετε πώς περπατάει. Για παράδειγμα αν αρχίσει να γλείφει τις πατούσες, να τρέμει, να σκύβει το κεφάλι ή να κλαίει, τότε σας δείχνει ξεκάθαρα ότι ήρθε η ώρα να γυρίσετε σπίτι.

Με την επιστροφή, μην παραλείψετε να καθαρίσετε τις πατούσες του με πετσέτα, ειδικό βουρτσάκι ή ειδικό μαντηλάκι, για να απομακρύνετε τον πάγο ή τα χημικά που ενδεχομένως να ‘χει πατήσει. Επίσης, έχετε πρόχειρη μια πετσέτα για να στεγνώσετε το σώμα του και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει νερό διαθέσιμο, αφού υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.