210 6618028

Άρθρο: Μεταφορά κατοικίδιου με πλοίο

blue star

Επιτέλους καλοκαίρι και οι μετακινήσεις έχουν ανοίξει. Είναι καιρός να πάμε στα αγαπημένα μας Ελληνικά νησιά και να περάσουμε ωραία μαζί με τα κατοικίδια μας.
Για να μπορέσετε να ευχαριστηθείτε ένα ακτοπλοϊκό ταξίδι εσεις και ο μικρός σας φίλος, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιους απλούς κανόνες και συμβουλές.

Νόμοι

Το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας έχει εκδώσει μια λεπτομερέστατη εγκύκλιο που διευκρινίζει τις υποχρεώσεις των εταιρειών αλλά και τις δικές μας για την ασφαλή μετακίνηση των ζώων συντροφιάς.

Τα κυριότερα σημεία της εγκυκλίου είναι τα παρακάτω.

  • Απαιτείται ένας κλωβός για κατοικίδια ζώα ανά 200 επιβάτες και θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 κλωβοί για μεγαλόσωμα ζώα. Οι κλωβοί πρέπει να διαθέτουν ποτίστρες με καθαρό νερό και να είναι κατά το δυνατόν καιροστεγής. Μετά την απελευθέρωση του κλωβού από το φιλοξενούμενο ζώο αυτός πρέπει να καθαρίζεται επιμελώς.
  • Σε περίπτωση που το ταξίδι διαρκεί πέραν των 8 ωρών, να υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού των ζώων με ευθύνη του ιδιοκτήτη η του συνοδού του εφόσον αυτό φοράει φίμωτρο και είναι δεμένο.
  • Πρέπει να έχουμε πλήρως ενημερωμένο το βιβλιάριο του ζώου μας και να το επιδεικνύουμε όποτε και αν μας ζητηθεί.
  • Τα μικρόσωμα κατοικίδια (γάτες και μικρόσωμα σκυλάκια) επιτρέπεται να μεταφέρονται σε μη πολυσύχναστο ειδικά προσδιορισμένο χώρο (εκτός εστιατορίων και πλησίον κυλικείων), μέσα σε κλουβί ή να φορούν φίμωτρο και να είναι δεμένα με λουρί η αλυσίδα. Σε κάθε περίπτωση που θα υπάρξουν διαμαρτυρίες συνεπιβατών αυτά θα πρέπει να μεταφέρονται σε χώρους εξωτερικούς η στους κλωβούς.
  • Μεγαλόσωμα κατοικίδια που δεν είναι εφικτό να παραμένουν στους κλωβούς του πλοίου πρέπει να φέρουν φίμωτρο, να συνοδεύονται πάντα από τον ιδιοκτήτη τους, (δεμένα με λουρί η αλυσίδα) σε χώρους του ανοιχτού καταστρώματος η αν δεν προκαλείτε όχληση στους συνεπιβάτες σε κλειστούς μη πολυσύχναστους χώρους.

Ταξίδι με το πλοίο

Στα πλοία, τα ζωάκια μας μπορούν να μας ακολουθήσουν δωρεάν και μάλιστα χωρίς κλουβί στις περισσότερες εταιρείες. Πέραν του κανονισμού, και επειδή έτσι κι αλλιώς τα κλουβιά δεν φτάνουν για όλα τα σκυλιά που ταξιδεύουν, κανένας δεν θα σας απαγορεύσει να έχετε το σκυλί σας μαζί στο κατάστρωμα. Όμως, προσέξτε αυτό: το λουρί και το φίμωτρο είναι απαραίτητα από τον νόμο. Το πρώτο θεωρείται απαραίτητο και από την κοινή λογική.

Οι σκύλοι-οδηγοί και οι σκύλοι-βοηθοί επιτρέπονται και στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου, πάντα κοντά στον ιδιοκτήτη τους.

Κάποιες εταιρείες, κυρίως στα δρομολόγια Αδριατικής και Β. Θάλασσας, διαθέτουν ειδικές καμπίνες για κατοικίδια με χρέωση 50 ευρώ ανά κατοικίδιο ανά δρομολόγιο. Πρέπει όμως να μεριμνήσετε εγκαίρως για την κράτηση, γιατί ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

Συμβουλές

Σε ένα άγνωστο περιβάλλον, με θόρυβο, πολυκοσμία, διάφορους αντιπερισπασμούς και πολλά άλλα ζώα με άγνωστες προθέσεις, ένα σκυλί που κυκλοφορεί ελεύθερο στο κατάστρωμα είναι εν δυνάμει επικίνδυνο. Ποτέ μην αφήνετε τον σκύλο σας χωρίς λουρί και ποτέ μην τον εγκαταλείψετε, έστω και δεμένο στο κιγκλίδωμα, αν δεν τον επιτηρεί κάποιος δικός σας.

  • Aποφύγετε να ταΐσετε τον σκύλο σας πριν από το ταξίδι. Έτσι θα περιορίσετε την ανάγκη του για τουαλέτα αλλά και την πιθανή ναυτία, παρότι στο πλοίο οι σκύλοι συνήθως δεν ζαλίζονται.
  • Φροντίστε πριν από την επιβίβαση να έχει πάει μια μεγάλη, χορταστική βόλτα, ώστε και την ανάγκη του να έχει κάνει, αλλά και να έχει «κουραστεί» για να παραμείνει ήσυχος στο πλοίο.
  • Προνοήστε, αν επιλέξετε να ταξιδέψετε μαζί του στο κατάστρωμα, να πάτε αρκετά νωρίτερα, ώστε να είστε από τους πρώτους που θα επιβιβαστείτε για να μειωθεί το στρες που θα του προκαλέσει η πολυκοσμία.
  • Αντίστοιχα, αποβιβαστείτε τελευταίοι. Η τουαλέτα του σκύλου είναι ένα θέμα στα μεγάλα ταξίδια. Οι πάνες ή η φορητή τουαλέτα που χρησιμοποιούσατε όταν ήταν κουτάβι θα αποδειχτούν χρήσιμες. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα γίνουν σε απομακρυσμένο χώρο, στο κατάστρωμα, και κατόπιν οφείλετε φυσικά να καθαρίσετε.